Espresso káva z moka kávovaru
Od roku 1933, kedy Alfonso Bialetti stvoril moka kávovar na prípravu espressa, má takmer každá domácnosť nielen v Taliansku ale i tu na Slovensku, malú kanvičku koťogo. Z nej chutí espresso z mletej kávy naozaj skvele. Kanvička je pritom účelová, skladná a elegantná. Prinášame pár dobrých rád ako si vďaka nej kávu uvariť dokonale :-) aj u vás doma.
POSTUP:
1. Do nádoby na vodu, ktorá sa nachádza v spodnej časti kávovaru pridáme neperlivú vodu. Pozor, sledovať presnú mierku, nemala by presiahnuť tlakový ventil. Každý kávovar je na iný počet káv.
2. Do sitka nasypeme doplna lyžičkou mletú kávu. Odporúčame nahrubšie mletú kávu, ktorú nájdete aj v nasej ponuke na novom eshope. Aby káva dosadla, poklepeme sitko o podložku – nikdy kávu neutláčajte. Uzavrieme s vrchným dielom a dáme na sporák.
3. Ohrev trvá približne 7 minút, pričom intenzita ohrievania má byť nízka, tak aby plameň nepresahoval spodnú časť kávovaru. Kávu vieme odstaviť od zdroja tepla už v úvode keď začne „bublať“, čiže vytekať do hornej časti konvičky čím predídeme prepáleniu! Servírujeme priamo z kanvičky.
Foto: distribútor kávy Carraro pre Slovensko