Obchodník s kávou Rami Kotroch

Rami Kotroch je typickým príkladom toho, že žiadne peniaze sveta vás nespravia šťastným, pokiaľ
nebudete robiť to, čo vás napĺňa. Aj preto sa z úspešného bankára stal obchodník s kávou.

„Nie je káva, ako káva,

– veru nie“, tvrdí Ramiho kolega Rado Bystriansky a poukazuje na rituál, ktorý Rami stvára nad kávovým prístrojom. „Vidíte? Ráta si – pokiaľ to nebude 25 sekúnd“. Dlhšie vraj espresso nemôže z prístroja tiecť, lebo by to bolo nielen na úkor chutí, ale aj kvality. Nad 30 sekúnd už začnú do kávy prenikať škodlivé látky a nadmerné množstvo kofeínu. Samozrejme, stále sa rozprávame o espresse, teda malej kávičke – nie takej, akú pije väčšina Slovákov, teda „veľkom presse s mliekom“. „Správny názov takéhoto typu kávy by mal byť „caffe americano“ a nie espresso“ , upozorňuje na túto fatálnu chybu Rami. Vidím, že sa trochu zhrozí, keď si do pripraveného espressa vypýtam mlieko. „My také veci ani nedržíme, iba cukor. Mlieko ti totiž chuť kávy úplne zmení, zatiaľ čo cukor práve naopak dokáže niektorým typom káv dopomôcť. Napríklad pri arabskom type varenia kávy z džezvy sa cukor zvykne dávať uz počas jej varenia. Káve s príchuťou kardamómu, ktorá je typická najmä pre Sýriu a okolité arabské krajiny, dokáže nádherne podvihnúť chuť“, dodáva. Príprava kávy z džezvy je hotová veda. Pri sledovaní Ramiho sme si pomysleli, že človek predsa len musí byť tak trochu arabom, aby také niečo zvládol. On nám to však ihneď vyvrátil – „je to len o cviku“, ukľudnil nás.

Na obale kávy je zvyčajne indikované percentuálne množstvo Robusty a Arabiky v zmesi. Čo to ale znamená a ako sa tieto druhy kávy odlišujú? V súčanosti existuje viac ako 60 druhov kávovníka, no len dva z nich sa komerčne využívajú. Spoznajte rozdiel medzi Robustou a Arabikou.

Až 70 % svetovej produkcie kávy pochádza z kríkov Coffea Arabica, teda z Arabiky. No len 20 % vypestovanej Arabiky má skutočne veľmi dobrú kvalitu. Arabika je drahšia a náročnejšia na podmienky než Robusta. Aj vďaka tomu panuje presvedčenie, že len 100 % Arabika je skutočne kvalitná káva a Robusta nápoj znehodnocuje. Pravda je však niekde inde. Robusta aj Arabika sú dva druhy kávovníka so svojimi špecifickými vlastnosťami, vďaka ktorým sa ideálne dopĺňajú. Ak sú namiešané odborne, môžu vzniknúť skutočne výnimočné zmesi. Mnoho krásnych zmesí nájdete aj na našom eshope.

Celý článok OBCHODNÍK S KÁVOU nájdete na http://www.womanman.sk/obchodnik-s-kavou/